Matias Granlund
24 kesäkuun, 2019

Matias Granlund: Kutsukaa meitä kansallismielisiksi

(24.6.2019) Myös populismi-termissä on ongelmia Halla-ahon astuttua puolueen johtoon. Halla-aho on usein korostanut analyyttisia, asiapohjaisia ratkaisuja ja näkee sekä hyvät että huonot puolet eri uudistuksissa sen sijaan, että hokisi vain yksinkertaisia ratkaisuja


Perussuomalaisten noustua ryminällä Suomen poliittiselle kartalle ensin keskisuureksi ja sitten suureksi puolueeksi 2006–2011 oli tapana nimittää puoluetta populistiseksi. Tässä ei ollut mitään outoa, olihan Timo Soinikin oman määritelmänsä mukaan selkeä populisti ja usein korosti puolueen olevan populistinen puolue.

Jussi Halla-ahon korvattua Timo Soinin puolueen puheenjohtajana media siirtyi enenevissä määrin käyttämään puolueen ideologiasta termiä “äärioikeistolainen” samalla, kun pidettiin termistä “oikeistopopulistinen” kiinni.

Olisi jossain määrin perusteltua käyttää termiä “äärioikeistolainen” jostain kuvitellusta puolueesta, jonka gallup-kannatus olisi alle viis prosenttia. Outoa se alkaa olla, kun puhutaan gallup-luvuissaan Suomen suurimmasta puolueesta: Jos se on ääripuolue, miksi niin moni kannattaa sitä? Termin käyttö ei ole aatteellisesti kovinkaan rehellistä.

Myös populismi-termissä on ongelmia Halla-ahon astuttua puolueen johtoon. Halla-aho on usein korostanut analyyttisia, asiapohjaisia ratkaisuja ja näkee sekä hyvät että huonot puolet eri uudistuksissa sen sijaan, että hokisi vain yksinkertaisia ratkaisuja avaimena jokaiseen ongelmaan. Sopiiko “populisti” enää kuvaamaan tällaisen puheenjohtajan johtamaa puoluetta?

Sopiiko “populisti” enää kuvaamaan tällaisen puheenjohtajan johtamaa puoluetta?

Perussuomalaisen puolueenarvomaailmakuvauksessa ensimmäisen kappaleen ensimmäisessä lauseessa todetaan, että “Perussuomalaiset on isänmaallinen ja kristillissosiaalinen puolue, joka edistää kansallista etua”. Kyseessä on ideologialtaan selkeästi nationalistinen eli kansallismielinen puolue.

Jos toimittajat haluavat tulevaisuudessa kuvata arvoneutraalisti Perussuomalaisen puolueen ideologiaa, näkisin itse parhaaksi termiksi “kansallismielisyyden” enkä “äärioikeistolaisuutta” tai “populismia”.

Jokaisen toimittajan oma valintahan tämä on, mutta itse toivon, että kirjoittavat ihmiset pidättäytyisivät ottamasta itse puoluepoliittisesti kantaa suuntaan tai toiseen kirjoittaessaan journalistin ammatissa lehtiuutisia, jotta journalistin ammattia pidettäisiin arvossa kansan keskuudessa tulevaisuudessakin.

menu