Matias Granlund
27 huhtikuun, 2020

Matias Granlund: Kaikkien tulisi olla nationalisteja

(11.10.2019) ”Totta kai kansallisvaltiot voivat tehdä yhteistyötä ja käydä kauppaa keskenään. Ei nationalistinen maailmankuva tarkoita jatkuvan globaalin sodan haluamista tai täydellistä eristäytymistä muusta maailmasta.”


Matti Annola pisti täyslaidallisen nationalismia vastaan (ESS 30.9.). Koska itse koen voimakkaasti olevani nationalisti, haluan ilmaista oman käsitykseni, miksi kaikkien maailman ihmisten tulisi olla omissa kotimaissaan nationalisteja.

Kun jokainen kansakunta, kansakoti pitää huolta etupäässä omistaan ja jokainen kansallisvaltio koostuu yhdestä kiinteästä etnisestä ryhmästä, kaikista pidetään huolta omissa luonnollisissa kotimaissaan.

Historia tuntee montakin monietnistä valtiokokeilua, kuten Jugoslavian ja Neuvostoliiton. Ne ovat useimmiten hajonneet eri etnisten ryhmien eripuraan.

Minun kansallisvaltioni Suomi olisi ihanteellisesti yksi onnellinen suomalaisten perhe ja etusijalla kulkisi kaikkien suomalaisten yhteinen etu.

Yksi kansallisvaltio yhdelle etniselle ryhmälle, siinä on hyvä periaate jonka uskon pitkällä aikavälillä ratkovan myös monta Lähi-idän ja Afrikan heimosotaa. Eri etnisten ryhmien ei tarvitsisi tapella keskenään, jos jokaisella olisi oma valtio.

Totta kai kansallisvaltiot voivat tehdä yhteistyötä ja käydä kauppaa keskenään. Ei nationalistinen maailmankuva tarkoita jatkuvan globaalin sodan haluamista tai täydellistä eristäytymistä muusta maailmasta.

Sitä, että kunnioitettu tiedemies Albert Einstein oli toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen lytännyt natsien kiihkonationalismin sitaatillaan, en koe kovinkaan olennaiseksi 2010-luvun Euroopassa, jossa suuruudenhullusti ollaan ottamassa vastaan maahanmuuton muodossa koko maailma kylään. Suomi ja koko Eurooppa tarvitsee tässä ajassa lisää nationalistista itsekunnioitusta, ei vähemmän.

Sitten vielä siitä presidentti Donald Trumpista ja ilmastonmuutoksesta. Trump on huomannut, että Kiinan kansallisvaltio pinnaa yhteisistä ilmastotalkoista eikä vähennä hiilidioksidipäästöjään. Niin kauan kuin Kiina ei suostu päästötalkoisiin, ei Yhdysvallatkaan suostu. Eikä Suomenkaan pitäisi suostua.

Trump tekee tässä asiassa aivan oikein, Suomen pääministeri Antti Rinne väärin.

menu